Goud in crisis tijden 

Wie kan zich de financiële crisis van 2008 nog herinneren? Veel mensen zullen zich dit nog herinneren, er zijn inmiddels vele films over gemaakt. Het begon allemaal met een bank die omviel op Wall Street. Dit had alles te maken met een bubbel in de huizenmarkt.  

 Veel mensen hadden een hypotheek met een variabele rente en toen de rentes opeens omhoog gingen, konden veel mensen de maandelijkse lasten niet meer dragen. De huizenmarkt klapte en dit had nog lang zijn uitwerking op de wereldeconomie.  

 Een goede film over dit onderwerp om eens te bekijken is The Big Short. Een slimme analist voorzag dit alles en ging ‘short’ op de huizenmarkt. Dat is in feite een gok dat de prijs naar beneden zal gaan. In de eerder genoemde film komt dit uitgebreid aan bod. 

 Wat heeft de financiële crisis met goud te maken? 

Goud is al duizenden jaren op onze planeet. Het wordt ook al minstens zo lang gebruikt om handel mee te drijven. Wat je vaak ziet is dat mensen in tijden van onzekerheid, zoals een financiële crisis, hun weg terugvinden naar goud. Bij sommige beleggers wordt goud ook beschreven als een veilige haven. In veel gevallen stijgt de prijs van goud dan ook in tijden van onzekerheid. Wil goudbaren verkopen voor een goede prijs? Zoek dan een betrouwbare partij die ze van je kan opkopen. 

Er zijn diverse manieren om te beleggen in goud. Je kunt op de beurs aandelen GLD kopen. Dit is in feite ‘papier goud’. Je volgt zo de prijs van goud via een financieel instrument. Een andere optie is beleggen in fysiek goud. Dit is natuurlijk iets anders dan een financieel instrument. Je zult het goud moeten opslaan op een veilige plek en bent er geheel zelf verantwoordelijk voor.  

Wanneer mensen willen investeren in goud, zal dit vaak via zogenaamde goudbaren zijn. Dit zijn een soort plakken goud met 99,9% puur goud. Consumenten goud wat vaak gebruikt wordt voor sieraden is vrijwel altijd een legering. Denk bijvoorbeeld aan 14 karaat of 18 karaat goud. Men doet dat omdat puur goud van zichzelf een vrij zacht materiaal is, wat natuurlijk niet gewenst is voor een sieraad. Wanneer je echter in fysiek goud wilt beleggen, is het beter om een zo hoog mogelijk percentage puur goud te hebben.